• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Brainwave

Hersengolven als hulpmiddel voor ALS-patienten

13-08-2014

Onlangs verscheen in diverse media het bericht dat Philips gaat investeren in brainwave-technologie. Een interessante ontwikkeling:

Philips investeert de komende jaren in techniek die het mogelijk maakt apparaten te besturen via spraak-, oog- en hersencommando’s. Dergelijke toepassingen bieden uitkomst voor onder meer patiënten met spierziekten zoals ALS, zo meldt het elektronicaconcern dinsdag.

Met de nieuwe technologie wordt het voor patiënten in de nabije toekomst mogelijk om thuis eenvoudig een tv, een tablet of ander elektronisch apparaat met hun ogen of gedachtes te besturen. Philips heeft samen met partner Accenture een eerste versie van de technologie ontwikkeld. Die wordt in de komende tijd verder getest.
[https://www.nu.nl/economie/3844810/philips-investeert-in-brainwave-technologie.html]

Uiteraard volgt ook rdgKompagne de ontwikkelingen op het gebied van brainwave-technologie of BCI (brain-computer interaction). Zo zijn er contacten met de universiteiten van Nijmegen en Twente. Er wordt op dit terrein veel onderzoek gedaan en er zijn ook al enkele concrete toepassingen op de markt. Op dit moment is de techniek echter nog niet zover dat daadwerkelijk gedachtes kunnen worden gelezen, om directe commando’s te kunnen geven. De werking is vergelijkbaar met scanning:

De software scant gedachtepatronen en aan bekende patronen kan een actie gekoppeld worden. […] Koppes legt uit dat het veel training vereist om meer dan twee hersencommando’s te leren. Vier is zelfs extreem moeilijk. Om die reden is gekozen om de gebruiker in de menu’s steeds twee keuzes te geven: “opzij” en “selecteer”.
[https://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2014/8/Hersenbesturing-geeft-ALS-patient-eigen-regie-1570916W/]

Voor communicatie en het bedienen van een pc of tablet is scanning een relatief trage bedieningsvorm. Voor de meeste patiënten met ernstige motorische beperkingen zal oogbesturing een veel snellere en efficiëntere oplossing zijn. Dat geldt ook voor mensen met ALS, die al in grote getale gebruik maken van oogbesturing. Zeker als men voor het gebruik van hersengolven moet kijken naar een menu op een scherm, werkt oogbesturing natuurlijk veel directer, aangezien men daarbij slechts naar een menu-item of letter hoeft te kijken om die te activeren.

Er is echter een kleine groep mensen voor wie oogbesturing niet werkt, doordat zij zelfs hun ogen niet kunnen bewegen, of doordat de ogen niet goed kunnen worden waargenomen door de camera. Wanneer deze mensen bovendien onvoldoende spierkracht hebben om (bijv. met de hand of het hoofd) een schakelaar te bedienen, kan besturing met hersengolven een uitkomst zijn.

Ook voor het bedienen van apparaten in huis zien wij mogelijkheden. In tegenstelling tot communicatie en pc-bediening is voor omgevingsbediening slechts een beknopt menu nodig, met een beperkt aantal keuzemogelijkheden. Het kan dan een voordeel zijn om niet met een groot scherm te hoeven werken. Omgevingsbediening is met oogbesturing wel mogelijk, maar veel mensen gebruiken daarvoor toch liever een compacte losse afstandsbediening met een schakelaar. Voor mensen die onvoldoende spierkracht hebben om een gewone schakelaar te bedienen, is hersenbesturing een interessant alternatief. Men heeft dan bovendien de beschikking over twee functies in plaats van één, zodat men zelf de werksnelheid kan bepalen, alsof men met twee schakelaars werkt. Dit kan ook een uitkomst zijn voor mensen die moeite hebben met timen of het inzetten van een beweging, waardoor zij niet op het juiste moment een schakelaar kunnen activeren.

Wij zijn erg benieuwd wat er in de komende tijd op dit gebied nog zal gebeuren. Het daadwerkelijk koppelen van gedachtes aan commando’s zou natuurlijk een groot verschil maken, met name voor mensen die zelfs hun ogen niet meer kunnen bewegen. Daarnaast is het interessant de functies aan te bieden op een manier waarvoor geen menu op een scherm nodig is. Op NU.nl werd al het voorbeeld van de Google Glass genoemd. Op de kortere termijn biedt deze technologie in elk geval al perspectieven voor omgevingsbediening en scannende systemen.

Wij vinden het geweldig dat nu ook deze grote bedrijven energie en geld steken in dit soort ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking beter kunnen participeren in de samenleving.

Lees meer over oogbesturing…